Je na čase modernizovat řemeslo!

| Vyšlo v Střecha Speciál Revue 71

TEPLO VENKU, ZIMA V OBORU.

Máme za sebou kvartál s nejlepším zimním počasím pro realizaci střech. Teplotní rekordy ale nepřinesly rekordy obchodní. Náš obor je stejně jako celé stavebnictví ovlivněný vysokými úrokovými sazbami a z toho plynoucí snížené poptávky. Přesto vidíme řadu zlepšujících se parametrů – klesá inflace, klesají úrokové sazby, roste počet poskytnutých hypoték, developeři startují zastavené projekty, ožívá realitní trh. Máme tedy důvod k opatrnému optimismu pro druhou polovinu roku.

„NEJSOU LIDI.“

Jeden parametr se ale nemění. V oboru je dlouhodobě nedostatek nových řemeslníků a jakmile trh poroste, znovu se bude potýkat s prodlužováním termínů a vysokými cenami práce. To s sebou přináší nejen výhody v podobě lepší ziskovosti, ale také zvýšený stres, prodlužování pracovní doby a často i horší kvalitu osobního života majitelů firem. Proto má smysl hledat řešení, které nezpůsobí zázrak zvýšení počtu lidí ochotných pracovat rukama, ale modernizace řemesla.

V KRIZI SE MĚNÍME NEJVÍCE.

Krize jsou nepříjemné, ale současně motivují ke změně. Myslím, že právě teď je čas na modernizaci řemesla. Začíná u využití aplikací pro rychlé a přesné zpracování nabídky a sledování zakázek, vede k lepší organizaci práce s využitím manipulační techniky, nových typů nářadí, využívání jeřábů pro dopravu materiálu na střechu, větší spolupráci mezi prodejci a řemeslníky v prefabrikaci především klempířských výrobků, zlepšení dopravy a rychlé podpory na stavbě včetně poradenství a řešení detailů. To vše přináší nejen úsporu pracovní síly, ale šetří čas, zdraví a zkvalitňuje život. Tomuto konceptu u nás v Colemanu říkáme ŘEMESLNÍK21.

Za celý tým Střechy speciál vám přeji hodně úspěchů a doporučuji pokračovat v modernizaci řemesla. Naše týmy jsou vám k dispozici a rády vám k tomu poskytnou všemožnou podporu.

Petr Hurta

Coleman S.I.